Al jaren beheer ik deze website over single reizen, maar nog nooit was ik zelf met een singlereis mee geweest. Daar moest maar eens verandering in komen, vond ik. Ik heb lang nagedacht over wat voor reis nou interessant zou zijn voor de lezers van deze site. Verslag doen van een strandvakantie is niet zo boeiend, en een reis van VillaVibes vond ik ook minder interessant omdat bij hen alleen hoger opgeleiden mee kunnen op reis.
Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Shoestring singlereis naar Kenia & Tanzania. Ik wilde heel graag weer eens naar Afrika, en omdat er voornamelijk in tenten wordt geslapen en je lange dagen in een overland-truck maakt heb je, denk ik, meer contact met je reisgenoten dan op veel andere reizen.
Andere single reizen van Shoestring die voor mij in aanmerking kwamen waren die naar het Mount Everest Basecamp (Nepal), de single-reis naar Japan en een Maya-route-reis door Mexico en Guatemala. De rondreis door het onontdekte Kirgizië leek me ook heel vet. Uiteindelijk trok Afrika me toch het meest.
Ik heb de reis overigens in zijn geheel zelf betaald; deze trip is me dus niet aangeboden en ik heb ook geen korting gekregen. Wel staan er – zoals wel meer op deze site – affiliate links in de tekst.
Er is een hele pagina op deze website gewijd aan Shoestring, maar ik zal hier nog even kort ingaan op deze reisorganisatie. Shoestring organiseert Individuele Rondreizen, Groepsreizen en Single Reizen naar Europese en verre bestemmingen. Wat betreft de single reizen hanteren ze verschillende leeftijdsgroepen: 18 t/m 45 jaar, 25 t/m 35 jaar en ‘Alle Leeftijden’. Als je maximaal 1 jaar buiten een leeftijdscategorie valt knijpen ze een oogje dicht. Anders dan bij de groepsreizen mogen er bij de singlereizen geen stelletjes mee.
Bij veel reizen kun je kiezen voor 1-persoonskamer, maar dat geldt niet voor kampeerreizen. Laat de Kenia en Tanzania reis nu net een kampeerreis zijn. Hierbij slaap je met iemand van hetzelfde geslacht in een tent. Dit zijn 3-persoonstenten dus je ligt niet strak matje-aan-matje tegen elkaar aan. Aangeraden wordt, als je matig denkt te slapen op de aangeboden 4-cm dikke schuimrubberen matjes, een lichtgewicht opblaasmatje mee te nemen.
Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar
Ga mee op deze avontuurlijke kampeer- en hotelrondreis door het deel van de wereld met het meeste en grootste wild: Oost-Afrika. Geniet van groene hooglanden met uitzicht op de Kilimanjaro en uitgestrekte savannes waar het wemelt van de olifanten, giraffen en gnoes. Met wat geluk zie je de koning van dit alles: de leeuw. Je bezoekt beroemde nationale parken als Serengeti en Masai Mara. – Shoestring
Grofweg bezoek je tijdens deze Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania de volgende locaties:
Een aantal van bovenstaande bestemmingen wordt veel door toeristen bezocht. Andere, zoals het Baringo-meer, aanzienlijk minder. Shoestring kiest er bewust voor tijdens hun reizen ook minder populaire locaties te bezoeken, om zo de lokale economie een duwtje in de rug te geven. Zo worden er lokale gidsen ingehuurd, bezoek je een stam, een markt et cetera. Bij elke reis op hun website is een ‘Local Impact Score’ te vinden. Shoestring Singlereizen meet hoeveel geld van hun reizen terechtkomt bij lokale ondernemers en de lokale gemeenschap (accommodaties, restaurants en transport). Via een door henzelf ontwikkelde Local Impact Score maken ze inzichtelijk welk deel van de betalingen/uitgaven van hun reizigers uiteindelijk plaatselijk terechtkomt.
Terug naar de reis. Je reist dus met een Overland Truck waar ook alle bagage, kookspullen en tenten in worden vervoerd. Mede hierom wordt met klem verzocht een backpack mee te nemen, en geen harde koffer. Koffers zijn lastiger in te passen in de truck, en al helemaal in de tent.
Op de website zie je altijd de actuele prijs van de reis. Deze fluctueert nogal, en is mede afhankelijk van het vluchtschema. Toen ik de reis voor het eerst bekeek werd er gevlogen vanaf Brussel. Een paar dagen later was er een rechtstreekse vlucht naar Nairobi, Kenia vanaf Schiphol. Toen heb ik gelijk geboekt. Vaak kunt je ook kiezen voor een alternatieve vlucht, maar deze zijn meestal duurder. Als je voor een rechtstreekse vlucht kiest geeft Shoestring in het kader van duurzaamheid wel 100 euro korting. De actuele groepsgrootte, dus het aantal boekingen, heeft ongetwijfeld ook invloed op de prijs.
De maximale groepsgrootte van de reis naar Kenia & Tanzania is 20. Uiteindelijk gingen er 13 singles mee. Prettig want daarmee zat de Overland Truck niet zo vol. Houd rekening met veel reisuren in de truck. Op de site kun je trouwens zien hoe het reisgezelschap er uit ziet. Althans: je ziet het aantal reizigers, het geslacht en het geboortejaar.
Let wel: met de prijs die je op de site ziet staan ben je er nog niet. Er komt nog een aardig bedrag bij aan excursies (op de website kun je een overzicht vinden van optionele excursies en de verwachte kosten per excursie), fooien en zakgeld/persoonlijke uitgaven. Bij vrijwel alle excursies kun je ter plekke aangeven of je wilt deelnemen of niet. Een uitzondering daarop vormt de Jeepexcursie naar de Ngorongoro-krater; bij het boeken van de reis moet je gelijk aangeven of je deze wilt doen. En natuurlijk wil je dat, dit bleek een van de absolute hoogtepunten van de reis te zijn.
Daarbij zijn ook de maaltijden niet inclusief. Er wordt een boodschappenpot gemaakt. Tot slot maak je nog kosten voor de visums en eventuele inentingen. De gele-koorts vaccinatie is verplicht omdat je wanneer je Tanzania binnengaat uit een risicogebied (Kenia) komt. De GGD raadde mij ook malaria-pillen aan, en de gehele groep bleek deze ook te slikken.
Met de single reizen van Shoestring ontdek je de meest exotische bestemmingen van de wereld samen met gelijkgestemde reisgenoten. Je hebt bij ons de keuze om er af en toe lekker alleen op uit te trekken of in het gezelschap van de groep activiteiten te ondernemen. – Shoestring Singlereizen
Voor zowel Kenia als Tanzania heb je een visum nodig. Dit e-visum kun je laten regelen door Visa4Travel, waar Shoestring een samenwerking mee heeft. Visumbuitenland.nl is ook zo’n partij aan wie je dit kunt uitbesteden. Hierbij betaal je uiteraard wel servicekosten. Ik besloot aanvankelijk zelf mijn visums aan te vragen via de overheidssites van Kenia en Tanzania. Dat bleek al het eerste avontuur, en de reis was nog niet eens begonnen. De websites lagen er vaak uit of liepen vast. Je progressie wordt wel opgeslagen gelukkig.
Na een aantal dagen was ik er wel klaar mee en heb ik beide visum-aanvragen uitbesteed aan Visa4Travel. Geen idee hoe zij dat verder doen met sites die er uit liggen maar feit was dat ik het Kenia-visum een paar dagen later binnen had. Het Tanzania-visum duurde iets langer maar had ik ook ruim op tijd. Shoestring raadt aan om maximaal 4 weken van tevoren met je visum-aanvraag te beginnen, maar eerder kan dus ook. Wil je het toch zelf doen: hier moet je zijn voor Kenia, en hier voor Tanzania. Succes.
Enkele weken voor vertrek werd er een groeps-app opgericht. Via WhatsApp kun je dan al zien wie je reisgenoten zullen zijn. Naarmate de vertrekdatum naderde werd men wat actiever op WhatsApp, met bijvoorbeeld vragen over wat zoal mee te nemen. Want hoewel de Shoestring-website boordevol informatie en tips staat blijven er toch altijd wat vragen over. Als je de reisorganisatie vragen mailt krijg je vrij snel antwoord, is mijn ervaring.
De dagen voor de verteldatum werd er in de groeps-app al gecheckt wie op welke vlucht zit. Een aantal vloog rechtstreek vanaf Schiphol, anderen weer met een overstap in Istanbul, en een enkeling vloog vanaf Brussel.
Op het moment dat er online ingecheckt kon worden werd het weer druk in de groeps-app. De site van Kenya Airways werkt – ironisch genoeg – niet goed in Safari. In Chrome wel, alleen wordt daar om een e-ticket nummer van 13 karakters gevraagd. In de vertrekbrief van Shoestring stond een e-ticket-nummer van 11 karakters. Shoestring zelf is in het weekend telefonisch niet bereikbaar.
Bij het inchecken bij de balie bleek ik een stand-by plek te hebben. Mogelijk omdat ik niet online had ingecheckt en dus een stoel had gereserveerd. Geen best begin maar het kwam allemaal goed. Iemand anders uit de groep had ook een stand-by ticket maar iedereen kon gelukkig mee. De helft van de groep had dezelfde vlucht als ik (Amsterdam – Nairobi rechtstreeks), de andere helft had een overstap op Istanbul.
Het eerste dat ik na aankomst in Nairobi deed was een SIM-kaart kopen bij een stalletje bij de parkeerplaats het vliegveld. WiFi is namelijk lang niet op alle campings aanwezig. De provider die ik had was niet al te best; je kunt het beste een SIM van SafariCom kopen. Daarnaast is het praktisch alvast te pinnen. Op het vliegveld stond een busje op ons te wachten om ons naar Camp Karen te brengen. De andere helft van de groep was een paar uur eerder midden in de nacht aangekomen, en lag te slapen in de tenten die we deze reis zouden gaan gebruiken.
Eenmaal wakker maakten we voor het eerst kennis, en ontmoetten we ook onze gids, chef en driver voor de komende dagen. De gids zou de hele reis met ons meegaan, de chef zou ons vlak voor Zanzibar verlaten en de driver moest in verband met regelgeving worden gewisseld voor we Tanzania zouden betreden. Daarnaast zagen we op Camp Karen voor het eerst de Overland Truck waar we mee door Kenia zouden gaan toeren.
Na de giraffen-opvang reisden we verder naar het noorden, richting Lake Nakuru. Onderweg stopten we nog voor een mooi uitzichtpunt over de Great Rift Valley, ook wel De Grote Slenk genoemd. Dit is een langgerekt stelsel van slenken, dat loopt van Libanon tot Mozambique over een totale lengte van 6400 km.
De camping bij Lake Nakuru ligt niet ver van de ingang van het park. Dit zou naderhand een van de meest basic campings blijken te zijn. Houd er rekening mee dat er op campings niet altijd warm water is (maar meestal wel), dat de waterdruk soms te wensen over laat en dat je soms alleen gebruik kunt maken van hurktoiletten. Toiletpapier is ook een ding. Je went er overigens snel aan. WiFi is er soms wel, soms niet (en werkt ook niet altijd); je telefoon of powerbank opladen kan overal maar is door de lange uren in de truck eigenlijk niet nodig.
We zetten de tent op in de zon, maar niet veel later begint het flink te regenen. Dit zou de komende week vrijwel elke dag het geval zijn. Overdag stralende zon tot een uur of 16-17, en dan een uur of 2 flinke regen. Elke camping heeft gemeenschappelijke ruimtes waar je droog kunt zitten. Overigens kampeer je ook vaak bij een resort, en ook daar zijn overdekte zitvlakken. Zo niet wordt een een grote tent geregeld waar men onder kan zitten.
Op deze camping was ook een andere groep met hun eigen truck aanwezig. Soms waren we de enige op campings, soms was er 1 andere truck en soms was het ronduit vol, zoals bij de Ngorongoro-krater. Na wat drankjes bij het kampvuur en het avondeten (Geoffrey had pompoensoep, gefrituurde witvis, groente en aardappelen gemaakt) werden we verrast door een wat opgedrongen optreden van een zelfbenoemde acrobaat en vuurspuwer. Gelukkig handelde gids Julius de fooien af dus die wist wel wat we wel en vooral niet moesten geven. Het doven van een fakkel met zijn klokkenspel verdiende op zich wel een muntje. Men ging redelijk vroeg slapen want de volgende ochtend zou al de eerste Game Drive slash Safari op het programma staan.
Om 7 uur zat iedereen aan het ontbijt. Op deze camping zouden we 2 nachten blijven, dus we hoefden niet voor de lunch onze tent al afgebroken te hebben en de bagage in de truck te hebben geladen. Als je ergens maar 1 nacht blijft dien je dit al wel voor het ontbijt voor elkaar te hebben. Daar waar je ’s ochtends je dagrugzak in de truck plant is je zitplek voor die dag. Er zijn dus geen vaste zitplekken al heeft iedereen zo zijn voorkeur en ging dat allemaal prima. Na het ontbijt en het maken van onze lunchpakketten rijden we rond 8 uur richting de ingang van Lake Nakuru National Park (website).
Het ontbijt is om 7 uur, maar omdat tent en bagage nu al wel voor die tijd in de truck moeten zijn staan ik en mijn tentgenoot om 6:30 op. Dit blijkt wat krap, zeker omdat ik gelijk na het opstaan eerst koffie behoef. Geoffrey is zo vriendelijk om dat altijd ruim voor aanvang van het ontbijt als eerste klaar te zetten.
Wij hielden deze reis steeds dezelfde tentgenoot. Al tijdens de vlucht hadden de koppeltjes zich al gevormd. Deze reis waren er 5 mannen mee dus 1 man had de tent en later hotelkamers voor zichzelf alleen. Mogelijk dat dit op andere single-reizen heel anders uitpakt natuurlijk. Na enige tijd in de truck stoppen we bij een bewaakte mall, inclusief slagboom. Dit soort malls zijn geen plekken waar de doorsnee Keniaan zijn of haar boodschappen doet. Hier doet Geoffrey boodschappen voor de komende dagen, want we trekken een meren-gebied in waar het verder lastig supplies inslaan is. Wie nog niet gepind had kan dat hier doen.
Als afscheid doen ze een dans en natuurlijk moet iedereen van de groep er ook aan geloven. De eerste culturele bruggen zijn geslagen. Na de terugrit haast iedereen zich naar een van de twee zwembaden. Geoffrey maakt aardappelen met koriander, rijst, salade, schnitzel met een minestrone-soep vooraf. Na de maaltijd volgt er altijd een briefing over de volgende dag en worden er spelletjes gespeeld, waarbij De Grote Dalmuti favoriet blijkt. Ook foto’s naar elkaar airdroppen is een populaire avondbezigheid.
Om 7:30 zitten we aan het ontbijt, en om 8 uur vertrekken we naar Lake Baringo. We maken allemaal weer lunch voor onszelf klaar; deze stop je in een 2 liter lunchbox die je in je dagrugzak meeneemt. Vandaag staan er 2 excursies op het progamma. In verband met mogelijke regen in de namiddag starten we met de boottocht in plaats van die in de middag te doen. De wandeling verhuist dan indien mogelijk naar de middag. Het duurt weer 5 kwartier voordat we bij het meer aankomen.
De groep verdeelt zich over twee bootjes. Twee lokale gidsen vertellen over het meer, dat met name bekend is vanwege de grote vogelpopulatie. Het meer is populair bij vogels; meer dan 470 verschillende vogelsoorten zijn er gespot. Het is samen met het Naivasha-meer het enige zoetwatermeer in de Grote Slenk van Kenia.
Nadat we op de camping zijn aangekomen neemt iedereen weer een duik. Na twee nachten op dit Spa Resort is het morgen weer tijd voor een verplaatsing. Tijdens deze reis zit je heel wat uren in de truck. Ik vond het echter goed te doen, en het went ook snel. Op de Shoestring site zie je bij deze en andere reizen ook de verwachte reistijden per dag. In het kader van duurzaamheid probeert deze reisorganisatie ook zoveel mogelijk over land te reizen, en dus niet onnodig gebruik te maken van binnenlandse vluchten.
We ontbijten om 6:30 en vertrekken om 7:00 richting het volgende meer: Lake Naivashi. We hebben inmiddels wat woordjes Swahili geleerd. In de ochtend moet alles Haraka Haraka (snel snel), en als we goed op schema lopen kan het meer Pole Pole (rustig aan). Sawa Sawa is ‘alles oke’. Hakuna Matata is natuurlijk Geen Probleem/Geen Zorgen.
We maken weer een tussenstop bij een winkelcentrum voor de nodige boodschappen. Iemand in de groep heeft voorgesteld een ballonvlucht boven de Masai Mara te maken, dus er moet flink extra gepind worden. Deze ballonvlucht is niet een van de optionele excursies, maar onze gids wist het te regelen. Goedkoop is het niet; 450 USD voor een ruim uur in de lucht, vervolgens een champagne-ontbijt en een paar uur game driven met jeeps. We kregen 50 USD groepskorting.
Het weer zal een beetje hetzelfde blijven deze twee weken is de voorspelling. Overdag zonnig en einde van de middag een paar uur regen. Niet ideaal met kamperen / was drogen et cetera maar gelukkig hebben we zelden regen tijdens de excursies/game drives.
Na een half varen over het meer leggen we aan bij Crescent Island. We krijgen daar een nieuwe gids waarmee we een wandeling over het eiland maken. Door stijging van het water zijn veel acacia’s doodgegaan dus de giraffen bleken helaas vertrokken naar een gebied waar ze meer voedsel hebben. We hebben er wel zebra’s, aapjes, antilopes, struisvogels en wildebeesten gezien.
Bij terugkomst op de camping nemen we een duik in het koude zwembad. Ook dit is een camping die bij een resort hoort. Er is ook een barretje. Op het kampeerveld is dit keer ook een andere, luidruchtige, groep aanwezig.
Vandaag kunnen we uitslapen, want het ontbijt is pas om 8:30. dit keer staat er een fietstocht op het programma, en wel door Nationaal Park Hell’s Gate. Dit is een van de weinige wildparken waar je niet per se in een jeep of truck hoeft te blijven; je mag er zowel fietsen als wandelen. In dit park komen namelijk geen grote roofdieren voor, al leert de reisgids ons dat er soms toch luipaarden doorheen trekken. Kaapse Buffels komen er wel voor en die kunnen erg gevaarlijk zijn. Daarnaast vind jet in Hell’s Gate voornamelijk zebra’s, wrattenzwijnen en giraffen.
Bj de ingang van de camping staan twee gidsen klaar met een grote verzameling MTB’s in verschillende condities. Iedereen mag wat mountainbikes uitproberen en er een kiezen voordat ze alle 14 (!) achterop 1 brommer worden geladen. De fietsen worden bij de ingang van het park afgeleverd; wij rijden zelf met de truck naar de entrance. Gids Julius, geen ervaren fietser, gaat ook een deel meefietsen.
Na een kort stukje fietsen komen we al aan bij Fischer’s Tower, een 25 meter hoge rotspartij waar je – optioneel – naar boven kunt klimmen. Half-tamme rock hyraxes kijken aandachtig toe en bedelen om wat eten. Vier van de groep willen klimmen dus de rest moet even wachten tot we verder gaan.
Het park is vrij weids dus je fietst niet heel dicht langs de dieren heen. Ze zouden ook voor je wegrennen. Ik vond het de moeite waard maar echt spectaculair was het nu ook weer niet. Het was vooral lekker weer flink te bewegen na al die dagen in de truck.
Op een gegeven moment parkeren we de fietsen en gaan we verder met een hike langs de kloof / gorge van Hell’s Gate. Dit levert mooie vergezichten op. We mogen niet beneden in de kloof wandelen. In 2019 zijn hier 7 mensen omgekomen door snelstijgend water na een wolkbreuk.
Hierna lopen we weer richting de fietsen en rijden naar de uitgang. Daar kon iedereen kiezen of je terug wilde fietsen naar de camping, of in de truck te stappen . Ik vond het zelf wel lekker om ook een stuk over de openbare weg te fietsen daar. Men rijdt er links trouwens.
De middag was vrij, al was er een optionele paardrijd-excursie bij het meer. Twee groepsgenoten gaan paardrijden; de rest hangt wat aan het zwembad, doet de was et cetera. Het gaat weer regenen tegen 18.00. Dat wordt wat irritant.
7:30 aan het ontbijt, en nu moet alles ingepakt zijn. Er staat ons een lange reisdag naar Masai Mara National Park te wachten. Masai Mara is een geweldig wildpark in het zuid-westen van Kenia. De Masai Mara is beroemd vanwege de massale migratie (ook wel ‘Grote Trek/Great Migration’) van voornamelijk Wildebeesten en Zebra’s. Wij zijn eigenlijk net te laat in het jaar voor de Great Migration, maar als we geluk hebben kunnen we misschien nog wat achtergebleven groepjes gnoes een rivier zien oversteken.
Onderweg valt op de veel gebouwen goed in de verf staan. Vaak wordt dit betaald door een adverteerder, die in ruil voor de verf en wat extra geld zijn bedrijfsnaam op het pand mag schilderen. We hebben heel veel huisjes gezien waar SafariCom op gekalkt staat, maar er zijn nog veel meer bedrijven die dit doen. Buiten de hoofdstad Nairobi mag je qua schilderen doen met je huis wat je wilt. Binnen Nairobi zijn de regels juist streng en heb je overal vergunningen voor nodig.
Onze camping voor de komende 2 nachten ligt niet ver buiten de grenzen van het Masai Mara Nationaal Park (website). Als we aankomen is de lucht al flink donker en we hebben net op tijd onze tenten opgezet. Daarna begint het hard te regenen en zelfs te onweren.
De camping is zeer basic, maar er is wel een gezellige gemeenschappelijke ruimte met bar en zowaar vrij goede WiFi. De buitendouches zijn heerlijk en hebben warm water. De toiletten zijn dan weer erg basic. Eigenlijk geldt dat hoe dichter accomodaties zich bij een populaire highlight bevinden, hoe duurder deze zijn. Logisch dat Shoestring dan voor een goedkope optie kiest. Op minder toeristische bestemmingen zaten we dan vaak weer beduidend luxer.
Na het opzetten van de tenten gaan we weer de Overland Truck in voor een bezoek aan een Masai-stam. Het is een kort ritje. De excursie begint weer met een welkomstdans en uiteraard moeten we zelf ook meespringen met de Masai. Het begint al te wennen. De groep wordt vervolgens gesplitst en we krijgen een rondleiding door het dorp. Ze laten ons onder andere hun huizen zien, en geven een demonstratie vuur maken.
Aan het einde worden we naar een afgelegen marktje met maar één in- en uitgang geleid waar de Masai een flink aantal kraampjes met souvenirs blijken te runnen. Een stamlid probeerde mij de stok waarmee vuur was gemaakt te verkopen.
Eenmaal terug op de camping is het tijd voor het avondeten. Hierna komen vertegenwoordigers van het ballonvaart-bedrijf Balloon Safaris Kenya langs voor de betaling van de Ballonsafari. Dit kon gewoon met creditcard. Daarnaast moeten we een vrijwaring tekenen. Pick-up time voor de ballonvaart morgen is 4:45, want we willen de zonsopkomst natuurlijk niet missen.
Geoffrey is zo vriendelijk geweest ook eerder op te staan en koffie en thee klaar te zetten. Het heeft vannacht weer flink geregend maar nu is het gelukkig droog. Gedurende de nacht hebben we in de tent hyena’s gehoord. Twee jeeps halen ons op en in het donker rijden we naar de ingang van Masai Mara National Park, en vervolgens naar de plek waar onze en andere ballonnen zullen opstijgen.
Onze ervaren piloot Paul is een Brit die op verschillende plekken op aarde ballonvluchten uitvoert. Na een korte briefing stappen we allemaal in de mand en stijgen we op. Het was een geweldige ervaring, ondanks dat we niet heel veel dieren gezien hebben. Alleen al het landschap en de zonsopgang maken het al de moeite (en de 400 USD) waard. We zien giraffen, hyena’s en zebra’s. Leeuwen die normaalgesproken in de ‘Lion Area’ te vinden zijn laten zich vandaag niet zien helaas.
Na een ruim uur vliegen landen we en worden we per jeep naar de ontbijtplek gebracht. We krijgen hier een tamelijk luxe champagne-ontbijt, zeker gezien het feit dat het midden in de Masai Mara plaatsvindt. Toeristen die in andere ballonnen hebben gevaren sluiten ook aan.
Na het ontbijt maken we een Game Drive met de twee jeeps die ons ook vanochtend hebben opgepikt. Dit hoort ook bij het arrangement. Het voordeel van een jeep is dat het net wat kleinere en lastigere paden kan nemen dan onze truck.
We zien nog een heeeel klein beetje van de Grote Trek, maar eigenlijk zijn we net 5 minuten te laat omdat we bij een ordinaire giraf stonden te lummelen terwijl er tig jeeps plankgas naar de rivier reden. Bij de rivier was net nog een flinke colonne wildebeesten en zebra’s overgestoken. Wij moesten het doen met wat twijfelaars die bleven twijfelen en niet overstaken. Een baby-gnoetje zat klem tussen het water en een te steile oever, en kwam niet meer omhoog. Het wist niet wat het moest doen en heeft het ongetwijfeld niet gered. Sad.
Om 7:00 vertrekken we voor een 8 uur durende rit naar Kisii. Kisii is een stad/regio die beroemd is om haar zeepsteen. Onderweg brengen we een tijdens een korte stop een bezoekje aan een theeplantage. In de regio waar we naar toe rijden schijnt het vaak te regenen dus mogelijk willen we bij het resort upgraden naar een kamer in plaats van weer de tent op te zetten. Julius zoekt het allemaal voor ons uit en voor een bescheiden bedrag kunnen we inderdaad allemaal een tweepersoonskamer krijgen.
Nu we een stuk westelijker rondrijden is het landschappelijk een stuk mooier geworden. Heuvelachtiger en groener want het regent hier dus veel meer.
Voor een kilo thee wordt op de markt ongeveer 20 shilling betaald. Een volle mand van 20 kg brengt dus 2.50 euro op. Slechts een deel van de opbrengst van mand gaat naar de plukkers, en met een mand plukken ben je wel even bezig. Buiten het bezoek aan de theeplantage stoppen we helaas niet meer in deze mooie groene heuvels. Vanuit de truck hebben we wel mooie uitzichten.
Vandaag nemen we afscheid van onze truck en David de driver, want morgen rijden we Tanzania binnen en daar mogen zowel David als onze Keniaanse truck niet rijden van de wet. Dit betekent dat we naast een nieuwe truck ook nieuwe tenten en slaapmatten krijgen.
De truck blijkt een oude DAF-legertruck. De tenten zijn wat krapper, zowel in de lengte als in de breedte. Ook de slaapmatjes zijn iets dunner geworden maar nog altijd goed te doen.
Vandaag staat er weer een reisdag op het programma, en zullen we ook de grens met Tanzania overgaan. In Kisii bezoeken we eerst nog een zeepsteenfabriek. We krijgen wat demonstraties en worden daarna het winkelgedeelte in geleid. Vrijwel iedereen koopt er wat souvenirs.
Om 8:30 vertrekken we voor de rit naar Serengeti National Park. Dit is een van de bekendste wildparken van Afrika. Anders dan bij Masai Mara kamperen we nu echt binnen de grenzen van het park. Het laatste deel van de rit vandaag zal dus al een beetje een Game Drive zijn.
We maken eerst nog een stop in Musoma. Geoffrey moet boodschappen inslaan voor 2 dagen, veel mensen moeten Tanzaniaanse shillings pinnen en een aantal wil een Tanzaniaanse SIM-kaart kopen. Anders dan in Kenia is de aanschaf van een SIM-kaartje een heel gedoe. We willen per se een kaart van VodaCom (beste netwerk), en waar we in Kenia bij de Airport met een paar minuten klaar waren duur het hier 45 minuten voor 3 SIM-kaartjes. We betaalden 7.50€ voor 3.5 gig voor een maand. Gelukkig was Jeffrey nog niet terug van boodschappen dus de rest van de groep zat niet echt op ons te wachten in de truck.
Rond 13:00 komen we aan bij de ingang van Serengeti National Park, bij de Ndabaka Gate. We lunchen eerst net buiten het park. Safari-reizen zijn duur en om de kosten te drukken picknicken we, hebben we een eigen kok mee en overnachten we meestal op hele basic plekken. En dan nog is het geen goedkope reis.
Als je liever niet kampeert en/of met een groep reist en het budget voor jou geen probleem is dan kun je voor luxe (individuele) safari-vakanties in Kenia en/of Tanzania ook eens kijken bij:
Om 5:30 staan we op, want om 6:00 vertrekken we voor een vroege Game Drive. We blijven hier twee nachten dus de tent kan blijven staan. Geoffrey heeft geen volledig ontbijt klaar staan maar wel koffie/thee en bananen en biscuits. de VodaCom-sim doet het hier in the middle of nowhere prima.
De wild-oogst in de ochtend valt wat tegen. Veel hippo’s, zebra’s, olifanten maar nog altijd geen zwarte neushoorn of luipaard. Deze twee moeten we nog steeds zien te spotten voor onze Big5-bingokaart.
Om 11:30 zijn we terug op de campsite voor een brunch. Daarna hebben we rust en om 15:00 doen we nog een tweede game drive. Die viel helaas ook tegen; we hebben de Big5 nog altijd niet compleet.
We komen onderweg voor het eerst deze reis een Overland Truck als de onze tegen, dus met een grote groep. Het is een internationaal gezelschap en ze hebben onafhankelijk van elkaar geboekt. Een deel van hen maakt een krankzinnige reis van 77 dagen. Je kunt bij deze reis ook later aanhaken of eerder afhaken. De gehele trip gaat van Nairobi naar Kaapstad, waarbij je de volgende landen doorkruist: Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika.
Deze en andere lange reizen door Afrika worden georganiseerd door Absolute Africa. Anders dan bij ons moeten de deelnemers zelf koken, boodschappen doen et cetera. Het lijkt mij nogal intens maar als je interesse hebt; dit is de link naar de 77-daagse Afrika-reis.
Om 8:00 vertrekken we, met tent dit keer, naar een oostelijke uitgang van de Serengeti. Zo hebben dus weer een halve dag Game Drive. Onze tickets voor Serengeti National Park zijn 48 uur geldig dus we moeten wel op een bepaalde tijd het park uit zijn.
We zien tijdens de ochtend-drive vier hyena’s om twee mannetjesleeuwen, een leeuwin en hun kill cirkelen. Mooi om te zien maar we wachten nog steeds met smart met z’n allen op de ‘chui’ (luipaard in Swahili). Niet veel later zien we 10 jeeps stilstaan en iedereen blijkt naar een luipaard half slapend in een boom te turen. 4/5 kunnen we nu afvinken; Black Rhino is de laatste.
We rijden vandaag naar een camping vlakbij de Ngorongoro-krater. Dit is de enige excursie waarbij je bij het boeken van de reis moet aangeven of je deze wilt doen. Nogmaals: dit is zeer de moeite waard. Iedereen in de groep had deze trip gelukkig ook geboekt.
De tenten hebben we inmiddels zo vaak opgezet dat dit ook in het donker prima gaat. Bovendien is iedereen – behalve ik – zo slim geweest een hoofdlamp mee te nemen. Ik moet het doen met een zaklampje in mijn mond.
We overnachten bij Simba Ngorongoro Public Camp. De Ngorongoro Crater is een van de highlights van Tanzania, dus er staan nog diverse andere groepen die de volgende ochtend de krater in zullen gaan. De camping is wederom simpel maar er zijn wel warme douches en er is een zittoilet.
Al om 5:30 gaat de wekker voor de Game Drive door de krater. Dit doen we niet met onze eigen truck, maar met 2 trucks en externe gidsen. De reden dat je al bij het boeken van de reis moet opgeven of je deze excursie wil doen is dat er per dag slechts een beperkt aantal mensen de krater in mag. En de jeeps moeten ook natuurlijk geboekt worden vooraf. Geoffrey is weer zo vriendelijk geweest heel vroeg koffie en thee klaar te hebben staan. Hoe vroeg we ook op moeten de hele groep staat altijd op tijd klaar. Erg prettig dat er geen mensen zijn waar we geregeld op moeten wachten.
De Ngorongoro-krater (een volledig intacte vulkaankegel) is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. De naam ‘Ngorongoro’ betekent ‘belletje van een lead cow’ in Masai-taal. We hebben nog altijd de Zwarte Neushoorn niet gespot, maar in de Ngorongoro-krater zou de kans hem te zien het grootst zijn.
Het is een fantastische ochtend, een van de hoogtepunten van de reis. De foto’s worden hier mooier met de randen van de vulkaankegel als achtergrond. Ook de dieren lijken ook wat actiever en minder schuw hier. Maar…. Geen zwarte neushoorn te bekennen. Hij zou gespot zijn tegen de kraterwand maar we konden hem niet tracken met onze verrekijkers.
Ook hebben we geen luipaarden gezien vandaag, dus het blijft bij 1. Leeuwen zien we wel; een vrouwtje loopt zelfs vlak langs de jeeps. We lunchen met onze meegebrachte lunchbox midden in de krater. Om 14:00 rijden we via een steile klim de krater uit, maar niet voor we gestopt zijn bij een indrukwekkend uitzichtpunt, waar we ook een groepsfoto laten maken.
De safari-jeeps rijden ons naar de volgende camping, waar Joel en Jeffrey al zijn gearriveerd met onze truck. Ze hebben ook al onze tenten opgezet, heel relaxed. Vanochtend hadden ze ze ook al opgebroken omdat de groep vroeg moest vertrekken.
Twiga Campsite in Mto wa Mbu is prima, met een zwembad, mooi gras, wifi. Top eigenlijk. Jeffrey heeft erg uitgebreid gekookt deze avond. Tijdens de briefing wordt er vast gekeken wat men zoal wil doen op Zanzibar. Scuba diving, met dolfijnen zwemmen, snorkelen worden besproken. Het Freddie Mercury huis uiteraard ook.
Morgenochtend is er nog een optionele fiets-excursie hier van het dorp Mto wa Mbu naar een meer: Lake Manyara. Ik doe er maar mee, ook al klinkt 35 euro wat veel voor een fietstochtje. De helft van de groep kiest er voor uit te slapen. Ook begrijpelijk na de lange dagen.
Met z’n achten doe we de culturele- en natuurfietstocht naar Lake Manyara. We zien flamingo’s, wildebeesten en zebras. We hebben af en toe wat problemen met onze fietsen; de ketting vliegt er bij sommige een paar keer af. Het is niet een hele boeiende excursie maar bewegen is altijd lekker. Fietsen in het buitenland geeft sowieso een gevoel van vrijheid, vind ik.
Op de terugweg naar de camping bezoeken we nog kost een rijstplantage en bananenplantage. Al met al weinig nieuws gezien vandaag maar fietsen is altijd leuk. In dit stadje wonen 120 stammen gemoedelijk samen, maar dat hebben we verder weinig van meegekregen.
Daarna gaan we weer truck in voor rit naar Moshi, gelegen aan de voet van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Het is nogal bewolkt vandaag dus hopelijk kunnen we er iets van zien.
We hebben een lunch- en boodschappenstop bij een bewaakte supermarkt Arusha. Ik loop met 2 anderen het terrein af voor een rondje over de lokale markt. Een kerel blijft ons achtervolgen en wil ons een tour geven. Vrij irritant.
Mount Kilimanjaro is helaas helaas volledig verborgen in de wolken. We zien er niets van. We rijden er ook gewoon aan voorbij. Jammer en ook zonde dat het programma hier niet meer/langer de kans biedt hem te zien. Op de camping staan we weer met de groep die de 77-dagen Afrika-reis doet en zijn maken de volgende ochtend een hiken naar het Basecamp van de Kilimanjaro. Had mij ook een goed idee geleken.
Camping Hotel Camp Marungu is prima, met zwembad, bar, Wifi en een overdekte zitruimte met elektriciteit. Morgen nemen we een openbare bus naar Dar es Salaam, dus we nemen vanavond vast afscheid van onze driver Joel en kok Geoffrey.
Vandaag staat alleen een busrit naar Dar es Salaam op het programma, met een reguliere bus. Deze busrit zal ongeveer 11 uur duren. Het is wederom bewolkt dus we hebben weer geen blik op de Kilimanjaro kunnen werpen. Jammer ook voor de andere groep die de hiken gaat doen.
De truck rijdt ons eerst in een half uur naar het busstation, en daar nemen we definitief afscheid van de driver en chef. Onze gids Julius gaat nog wel mee; hij blijft tot onze terugvlucht bij ons. Het blijkt een prima bus te zijn die al halfvol zit. Met onze groep er bij zit raakt hij helemaal vol. Op een TV-scherm voorin de bus worden gospelclips afgespeeld.
We maken slechts 1 tussenstop gedurende die 11 uur. De chauffeur maakt dus veel uren achter elkaar maar gelukkig heeft hij genoeg afleiding dankzij zijn mobiele telefoon. Om 19:00, wat eerder dan verwacht arriveren we op het busstation in Dar es Salaam. Julius belt voor vervoer dat ons naar het uiteindelijk hotel brengt: Kipepeoa Beach Village.
Het is een mooie plek, goede chicken curry ook. Julius had van te voren doorgebeld wat we wilden eten zodat we snel aan konden schuiven na aankomst. Jammer dat we pas in het donker aankomen en de volgende ochtend alweer om 7:30 vertrekken. Het zijn leuke huisjes met een mooie bar/restaurant aan het water, maar je hebt er zo weinig aan in die korte tijd.
Na het ontbijt worden we om 7;30 door een busje opgehaald voor de rit naar het vertrekpunt van de ferries in Dar es Salaam. Om 9:30 varen we af richting Zanzibar City. We hebben tickets voor de VIP-ruimte, met fijne stoelen. Op het dek en elders op de boot is het inderdaad wat druk, dus prima. De koffie is wat waterig maar we mogen niet klagen. Na 2 uur varen komen we aan in de haven van Zanzibar City, of eigenlijk Stone Town, het oude centrum van Zanzibar-City.
Bij aankomst is het een behoorlijke chaos bij het immigratie-loket. Hoewel Zanzibar geen land is krijgen we toch een stempel in ons paspoort. Zanzibar voelt zich wat autonoom, zoals bijvoorbeeld Corsica dat ook doet. We lopen met onze bagage in 5 minuten naar ons hotel. Dit is het All Seasons Hotel midden in Stone Town. We slapen op prima kamertjes met airco en mooie badkamers.
Een optionele excursie is een rondleiding door Stone Town, maar de groep gaat liever snorkelen. Dit wordt door Julius geregeld, maar hij mag zelf niet als gids optreden op Zanzibar. We worden dus door iemand anders naar de bootjes begeleid. Onze gids kan wel gewoon mee. Gecombineerd met het snorkeltourtje konden we ook Prison Island bezoeken, maar dit maakte het geheel een stuk duurder en niemand zat er echt op te wachten. Prison Island hebben we dus overgeslagen
We moeten het vanaf vandaag zonder onze chef doen dus zelf onze maaltijden regelen. Het hotel raadt ons aan om bij ‘Secret Garden’ te gaan eten. Het restaurant is zeer Instagrammable maar verder niet buitengewoon. Er zou die avond live muziek zijn maar omdat we geen zin hadden om nog eens 3 kwartier te wachten tot het begon en er extra voor te betalen woorden we in een zijkamertje gestopt. Na het avondeten gaat een deel van de groep nog naar een sapjesbar aan de boulevard. Hoewel we de volgende ochtend geen Shoestring-programma hebben gaat iedereen toch op tijd naar bed.
In de ochtend is een deel van de groep op eigen initiatief naar de oude slavenmarkt, het slavenmonument en kathedraal geweest. Hier kregen we een prima rondleiding Vervolgens wilde een paar mensen nog heel graag naar het geboortehuis van Freddie Mercury. Ja die is dus op Zanzibar geboren.
Aan het einde van de ochtend haalt een bus van het Sunny Palms Beach Resort ons op en brengt ons naar hun geweldige resort. Shoestring maakt voor deze singlereis-bestemming voor het eerst gebruik van dit resort, nadat ze in voorgaande jaren altijd een wat minder resort (Paradise Beach in Nungwi) boekten. In de reviews had ik al gelezen dat dit vrij matig was, dus ik was blij verrast toen ik hoorde dat ze een switch hadden gemaakt..
Het Sunny Palms Beach Resort bestaat pas 2 jaar. Van wat ik begrepen heb wil Shoestring wil het (ook) gaan gebruiken voor hun duurdere Tanzania-Only reis, die je ook op Shoestring website kunt vinden. De gids glunderde in elk geval helemaal toen we bij het resort aankwamen. Hopelijk blijven ze deze plek ook gebruiken voor de Kenia & Tanzania Shoestring Singlereis.
We lunchen in het restaurant van het resort. Bediening is uiterst traag en er is altijd goede met wisselgeld (dat is er niet), maar verder is het er heerlijk. Die middag doen we helemaal niets anders dan aan het zwembad liggen. Met de ervaringen van de lunch in het achterhoofd eten we die avond bij een restaurantje aan het strand, op tien minuten lopen: Tuna Beach. Op Google had het prima recensies en het bleek ook, ehmm een bijzondere ervaring.
De volgende ochtend gaat vrijwel de gehele groep met dolfijnen zwemmen. Dit vindt plaats bij de noodpunt van Zanzibar, dus men wordt al om 6:00 opgehaald. Het ontbijtbuffet is prima. Wat opvalt is dat zelfs in een behoorlijk luxe resort als dit gebruik wordt gemaakt van aanmaak-koffie.
Na het avondeten (we eten bij een restaurant vlak naast het resort) zetten we gids Julius in het zonnetje; een van ons geeft een mooie speech en hij krijgt natuurlijk zijn fooi.
Julius benadrukt in zijn dankwoord nogmaals eens het belang van ons bezoek aan bijvoorbeeld Lake Baringo, Lake Naivasha, Lake Manyara en het langsgaan bij de de Pokot-stam. Dit in het kader van de local impact die Shoestring singlereizen zo graag wil maken.
Morgen is alweer de laatste dag aangebroken van onze Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania. Gelukkig vliegen we pas in de avond dus we hebben nog een hele dag op het resort.
Vandaag staat er dan echt niets meer op het programma. We lummelen wat aan het zwembad, en om middernacht worden we met een busje naar het vliegveld van Zanzibar gebracht. Onze kamers waren voor deze nacht nog geboekt, dus we hoefden pas vlak voor middernacht uit te checken. Ruim op tijd kwamen we op de luchthaven aan. Ik vloog met een deel van de groep via een overstap op Nairobi; de andere helft van de groep zou een overstap op Istanbul hebben.
Geheel volgens planning kwamen we tegen 17:00 aan op Schiphol.
Ik heb echt een fantastische tijd gehad in Kenia en Tanzania. Het schijnt een van de minder geboekte single reizen te zijn bij Shoestring, waarschijnlijk vanwege het avontuurlijke karakter, de lange reistijden en het kamperen. Mijn sprak dat nu juist aan. Het was een aaneenschakeling van hoogtepunten, waarbij ik Lake Baringo (veel overlap dus met Lake Naivasha) en het niet kunnen zien/ervaren van Mount Kilimanjaro de enige minpuntjes waren.
Mocht je, net zoals ik lang heb gedaan, twijfelen of een single reis iets voor je is: probeer het gewoon een keer. Ik zie mezelf dit in elk geval zeker vaker doen. Thanks voor lezen; chapeau als je je hier volledig doorheen hebt geworsteld. Meer over deze en andere Shoestring Singlereizen lees je op shoestring.nl/kenia-tanzania-zanzibar.
Voor individuele reizen door Kenai en of Tanzania kun je onder andere terecht bij Djoser, Sawadee, TUI Reizen en Koning Aap.
Tot slot: dit is mijn persoonlijke ervaring en een verslag van de reis zoals die voor mij / onze groep verlopen is. Zeker in Afrika kunnen dingen anders gaan dan gepland. Ook kan Shoestring het programma van deze singlereis aanpassen, wisselen van accomodatie(s), overland truck, gids, et cetera. Wat ik maar wil zeggen: aan de tekst die op deze pagina wordt weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.
Ben je single en op zoek naar een single vakantie waar ontspanning en gezelligheid samenkomen? Dan is CampingVibes van VillaVibes in Frankrijk de per...
xx Wat houdt het begrip single reizen precies in? x Wat voor soort reizen zijn er allemaal? x Zijn single reizen bedoeld om een date of partner ...